גמילה מתרופות
כשאנו סובלים מכאבי בטן או כאבי ראש, אנו יכולים ליטול משככי כאבים על מנת להקל על תחושתנו. התרופות מסייעות לנו להירפא ומפחיתות את סבלנו, וזאת בתנאי שאיננו משתמשים בהן באופן מופרז. עם זאת, ישנם אנשים שצריכים לעבור תהליך גמילה מתרופות, שכן הם נוטים לקחת תרופות דרך קבע וללא בקרה. התמכרות לתרופות דומה לסוגי התמכרויות אחרות כמו התמכרות לסמים ואלכוהול, ולא אחת פונים המטופלים למרכז גמילה. עמותת מכורים מחלימים, בראשותו של צור רפאל, נועדה לסייע למתמכרים לתרופות לחזור למסלול חיים רגיל.
גמילה מתרופות – מה זה אומר
ישנם אנשים אשר נוטלים תרופות קבועות שנועדו לסייע להם להתמודד עם בעיה רפואית מסוימת. לדוגמה, מטופלים ששנתם קלה נוטלים תרופות שינה, ומטופלים הסובלים מכאבים ייטלו תרופות משככות כאבים כמו אלגוליזין או טרמדקס. שימוש לאורך זמן יותר תלות בתרופות אלה, וכתוצאה מכך, סובל האדם מהפרעות פסיכוסוציאליות. גמילה מתרופות או משככי כאבים נעשית באופן הדרגתי ועל ידי בקרה של אנשי מקצוע:
- הפחתה הדרגתית – כאשר המטופל נמצא במוסד גמילה, הוא מפוקח על ידי רופא פסיכיאטרי מומחה. הרופא מפחית אט אט את מינון התרופה הממכרת, תוך שהוא נותן לבו לתופעות הלוואי שהן חלק בלתי נפרד מתהליך הגמילה.
- גמילה פיזית – בדומה לגמילה מסמים או מאלכוהול, על הגוף להגיע לאיזון מחודש בעת גמילה מתרופות. ולכן המטופל עלול לסבול מדיכאון, עצבנות ואפילו קריז עד שהגוף יתרגל למצב החדש.
- ללמוד לתפקד בלי – אחד התפקידים המשמעותיים של מוסד גמילה הוא להרגיל את המטופל לחיות את חייו ללא התרופות הממכרות.
מי מפתח תלות בתרופות
לא ניתן לקבוע בוודאות למי יש נטייה גדולה יותר לפתח תלות בתרופות. לעתים, מדובר במטופלים שיש להם נטייה גנטית לפתח התמכרות לתרופה מסוימת. לעומת זאת, במקרים אחרים מדובר בגורמים סביבתיים או חיים מלחיצים. לדוגמה, אנשים קרייריסטים עלולים לפתח התמכרות למשככי כאבים, שכן הם נוטלים אותם עם כל מיחוש קטן במטרה להפחית את הכאב ולהמשיך לתפקד בעבודה. מטופלים שעברו אירוע מטלטל כמו ניסיון תקיפה, אובדן בן משפחה או פרידה מבן זוג, עשויים ליטול תרופות שינה כדי להימנע מנדודי שינה הנובעים ממתח נפשי.