התלות באלכוהול וסמים
לעיתים קרובות, התמכרות הרסנית מתפתחת מהתנסות תמימה מתוך מחשבה ש”לי זה לא יקרה, הרי זה קורה רק לעבריינים” והפלא ופלא, המשתמש מפתח תלות באלכוהול וסמים המזיקה ומשבשת את שגרת חייו. כדי לעצור את ההתדרדרות למעמקי התהום האפלים של הנפש, מכון גמילה טיפולי, מכורים מחלימים, משמש את המשענת המקצועית והתומכת לכל מכור שרוצה להחזיר את רכבת חייו למסלולה התקין.
על תלות באלכוהול וסמים
בדומה לכל התמכרות אחרת, תלות באלכוהול וסמים מתאפיינת, בין היתר במינוני השימוש. השימוש באלכוהול ובסמים מהווה עבור המכור כרטיס בריחה אופורי מהמציאות הקשה ומעין מרגוע ושיכוך זמניים. מדובר בתחושת התמודדות ושליטה מדומות, שכן בפועל המכור מאבד את השליטה על חייו לטובת הסם. ובהרחבה –
- כל חומר שהינו פסיכואקטיבי ומשפיע על הפעילות המוחית התקינה מוגדר כסם. יש לשים לב שרמת המסוכנות של הסם אינה בהכרח קשורה לאיסורו על פי חוק. קטגוריות הסמים כוללות גם סמים חוקיים – רטאלין, קפאין, אלכוהול, ניקוטין, סמי מרשם וכן סמים בלתי חוקיים – קוקאין, הרואין וכדומה.
- התלות מתאפיינת ב-3 מאפיינים עיקריים –
- סבילות – הצורך להגביר את השימוש בסם במטרה לחוות את אותו האפקט
- נסיגה – התגובות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות אותם חווה המכור לאחר אי-השימוש בסם, ידוע גם כקריז.
- שימוש כפייתי – כאשר רוב שגרתו היומית של המכור סובבת סביב הסם – השגתו וצריכתו.
- יש להבחין בין רמות נסיגה וסבילות שונות בין משתמשים בסמים השונים. יחד עם זאת, מספיק כי אפילו מאפיין אחד יתקיים בכדי להיחשב כתלוי בסם. למשל – צרכני מריחואנה, שאינם בונים סבילות לסם וגם אינם מבטאים מאפייני נסיגה.
- שימוש באלכוהול ובסמים במינונים גבוהים לאורך זמן מוביל להשלכות ולנזקים חריפים – נוירולוגיים, פסיכו-סוציאליים, חברתיים, פיזיים ועוד. ההתמכרות לאכוהול וסמים אינה משבשת רק את שגרת חייו של המכור, אלא משפיעה באופן ישיר ועקיף על כל סביבתו בכלל ובני משפחתו בפרט.
משתחררים מהתלות
אחד הצעדים החשובים ביותר בתהליך גמילתו והחלמתו של המכור, היא ההתוודעות לכך שהינו במצוקה וכי ההתמכרות משבשת את חייו. באמצעות נקיטת האחריות על מעשיו ולקיחת השליטה לידיו, המכור יוכל להתחיל להתנקות ולהחלים. והוא אינו חייב, מוכרח או יכול לעשות זאת לבד. למעשה, מומלץ כי יעשה זאת במסגרת סביבה מקצועית, מכילה, אמפתית ומנוסה.