התמכרות לסמים
זה יכול לקרות לכל אחד. אין אדם המחוסן מפני התמכרות לסמים. רבים צורכים סמים ואלכוהול כתוצאה מלחץ חברתי מצד חברים או בני משפחה. מרכז גמילה מסמים מכורים מחלימים היא עמותה הנלחמת בתופעת צריכת הסמים בקרב האוכלוסייה כולה ושמה לה למטרה להעלות את המודעות בקרב הצעירים והמבוגרים כאחד. מקים העמותה, צור רפאל, הוא מכור לשעבר הפועל רבות כדי למנוע מהאחרים ליפול אל תוך התהום.
התמכרות לסמים – מדוע זה קורה?
קיימים גורמים שונים המובלים בסופו של דבר להתמכרות לסמים. אלה כמה מהם:
- אמצעי בריחה – ישנם אנשים המתחילים לצרוך סמים כדי לברוח ממצב בלתי נעים. זו יכולה להיות טראומה כדוגמת תאונת דרכים או אובדן של בן משפחה אהוב. במקום לקבל עזרה מקצועית, בוחר האדם “לברוח” אל השפעתו של הסם.
- דוגמה אישית – לעתים התמכרות לסמים מקורה מהבית. במשפחה קשת יום יכול אחד ההורים להשתמש בסמים ובכך גם להוות דוגמה לילדים. כמו כן, במקרים שבהם הילד עובר התעללות נפשית מצד בני המשפחה, הוא עלול לצרוך סמים כדי “לברוח” מחייו.
- גורם ביולוגי – גורם זה נפוץ בעיקר בקרב צעירים שיש להם הפרעות קשב וריכוז. לאנשים אלה קיים מחסור בסרוטונין ודופאמין, וכדי להתגבר עליו הם צורכים סמים קלים המסייעים לטווח הקצר.
- מצוקה נפשית – אדם הסובל ממצבים של מצוקה או דיכאון אינו מודע לכך שעליו לקבל טיפול נפשי מטעם איש מקצוע, ובמקום זאת הוא מעדיף “להיעזר” בסמים. לאחר שהוא מתחיל להתמכר, חש האדם כלוא מבפנים. צריכת הסמים עצמה מלווה בתחושת “היי” והקלה, אך כאשר ההשפעה עוברת, תוקפות את האדם רגשי אשם, ועם זאת הוא רוצה לקבל מנת סמים נוספת. כך מפתח האדם תלות בסמים שכדי לצאת ממנה, עליו או על בני משפחתו לפנות לגורם מקצועי.
טיפול בהתמכרות לסמים – להבחין בין סוגים של סמים
התמכרות לסמים אינה חד גונית, והיא מתחלקת לסוגים שונים – בהתאם לסוג שאליו מכור האדם. כך למשל, קיימים סמים קשים כמו סמי הזיה כמו LSD, דטורה או מריחואנה לצד סמים נרקוטיים משככי כאבים כדוגמת אופיום או הרואין.