מוסד גמילה מהתמכרויות
התמכרות קיצונית להתנהגות מסוימת או לחומר כימי מסוים אינה דבר טוב. וזאת יוכל להגיד לכם צור רפאל, מנכ”ל העמותה מכורים מחלימים, המנהל מוסד גמילה איכותי שנועד לשקם את המכורים. כמכור נקי הנמצא בהחלמה מלאה, מכיר צור מקרוב את השלבים המורכבים שכל מתמכר צריך לעבור, והוא נכון לעזור לכל מי שזקוק מגמילה מסמים, אלכוהול או הימורים.
מוסד גמילה – בליל של רגשות בתוך מוסד אחד
מוסד גמילה מקצועי גומל את האדם מההתמכרות שלו, תוך שהוא מתייחס לשני מישורים עיקריים: המישור הפיזי והמישור הרגשי. הצוות המקצועי של המוסד מנתק את האדם מההתמכרות שלו, והוא מתחיל בתהליך ריפוי שאינו נטול ייסורים. במהלך הגמילה חווה המטופל רגשות שונים המהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הריפוי:
- תסמיני דיכאון – בימים הראשונים של הגמילה עשויים המטופלים לחוש במצבי רוח משתנים וביניהם גם דיכאון. הם מאבדים עניין בחייהם ובמקרים לא מעטים אף זקוקים לטיפול תרופתי כדי להתגבר על התחושות הקשות. בתקופה קריטית זו הדיכאון עלול להוביל לכישלון בגמילה.
- הגמילה שמפריעה לישון – המתמכרים עלולים לסבול מהפרעות בשינה ולעתים אף זקוקים לתרופות שיסייעו להם להירדם.
- עצבנות – המתמכר חש בחוסר מנוחה ועצבנות, מכיוון שהוא אינו יכול לבצע את הפעילות הממכרת האהובה עליו. במקרה זה מעודדים אותו המדריכים במוסד הגמילה למצוא תחליף להתמכרות ולבצע פעולות מרגיעות כמו פעילות גופנית, עיסוי, קריאה, האזנה למוזיקה או מפגש עם חברים.
- התקפי חרדה – התקפים אלה נפוצים בקרב נגמלים טריים בגלל מחסור באלכוהול, סם או כל חומר ממכר אחר.
- עייפות ותשישות – מדובר בעיקר בתשישות פסיכולוגית ולא פיזית. המטופלים עוברים תהליכים נפשיים רבים בדרך אל הגמילה, תהליכים שמעייפים ומדכאים אותם.
ויש גם תסמינים פיזיים
כמובן, לא ניתן להתעלם מתסמינים פיזיים הנפוצים בעיקר בעת גמילה מסמים ואלכוהול. ראשית, הנגמלים עלולים לסבול מכאבי ראש תכופים הנובעים משינויים בלחץ הדם. שנית, הגוף נמצא כעת במצוקה מכיוון שהוא לא רגיל לתפקד ללא החומר הממכר. כתוצאה מכך, הוא עלול לסבול מכאבי בטן וכאבי שרירים. ולבסוף, אחת התופעות הנפוצות היא קריז, מצב שבו המטופל זקוק באופן נואש לחומר הממכר. משום כך, במקרים רבים מורידים את מינון הסם הממכר באופן הדרגתי.